top of page

Tulen ja unen maisemia:Toinen kirjoitus

Updated: Nov 22, 2020

Miksi juuri Kauneus? Miksi se on kaikista maailman aiheista juuri tämän esityksen aiheena? Voisinhan käsitellä vaikka rakkautta tai ilmastonmuutosta. Tai rakentaa hiuksia nostattavan murhajännärin tai hulvattoman komedian. Miksi siis Kauneus?


Kysymys on tietenkin valinnasta, valinnan vapaudesta. Ammattiohjaajana saan lopulta harvoin valita mitä aihetta käsittelen. Tekstit joita ohjaan tulevat useimmiten minulle annettuina ja minun tehtäväni on löytää tekstien tarjoamat aiheet niiden sisältä. En yleensä ole tilanteessa jossa saan vain tehdä ”jotakin”. Jotakin eli mitä tahansa eli aivan mitä vain; tällaista tilaisuutta ei halua käyttää liian helppoon aihevalintaan.


Toisaalta valinta kytkeytyy vahvasti siihen millainen ihminen olen. Olen lapsesta asti pohtinut Suuria asioita ja tehnyt Suuria Kysymyksiä. Kysymystä siitä mitä on Kauneus olen pohtinut eri muodoissa yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Vastauksiakin on löytynyt, monella eri tavalla. Nyt tuntui oikealta etsiä vastauksia teatterin keinoilla.


Tämä taas liittyy siihen että palasin viime vuonna takaisin teatteriin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Poissa olin muuan muassa motivaatio-ongelmien takia. En halunnut olla taiteilija, en halunnut tehdä teatteria. Vajaat pari vuotta sitten päätin että haluan taas. Olisi helppo sanoa että kaipasin taidetta ja teatteria. Mutta voi olla että kaipasinkin Kauneutta, mielen lepoa.


Taiteen tekeminen on nimittäin aina jollain lailla Kauneuden tutkimista. Ilman sisäistä tajua Kauneudesta ei voi olla taiteilija. Esitykselläni etsin vastausta siihen mitä on minun Kauneuteni ja onko sellaista. Miksi oikeastaan olen taiteilija? Miksi haluan tehdä teatteria?


Kauneuden harjoitukset alkavat kolmen päivän kuluttua. Pitkään jatkunut teoretisointi muuttuu vihdoin käytännöksi.

Kohti tulta ja unta. Kohti Kauneutta.

Porissa 15.11.2020

Kaarlo Kankaanpää

12 views0 comments
bottom of page