top of page

Tulen ja unen maisemia:Yhdestoista kirjoitus

Nyt alkaa olla jo fiilis että tästä voi tullakin jotakin. Viime viikon ja eilisen maanantain aikana tehtiin ratkaistiin nimittäin monia asioita. Musiikit on äänitetty ja olen päättänyt mitä musiikkia käytetään missäkin kohdassa. Valot on pääosin suunniteltu ja esiintyjien vaatteet valittu. Mikä tärkeintä, paljon päänvaivaa aiheuttaneet näyttämökuvaan liittyvät kysymykset on nekin saatu vihdoin selvitetyksi.

Eilen harjoittelimme esityksen alkua ja loppua sekä kohtausten vaihtoja. Meidän piti alun perin pitää lyhyt tekninen läpäri ja sen päälle oikea, täysimittainen läpimeno, mutta loppujen lopuksi kuutta vaihtoa ja kahta puolentoista minuutin mittaista kohtausta harjoiteltiin lähes kolme tuntia. Tehokasta näyttämöaikaa tässä materiaalissa on yhteensä neljä ja puoli minuuttia eli homma muistutti aika paljon elokuvan kuvaamista. Valojen vaihdot, musiikin alut ja loput ja ennen kaikkea esiintyjien liikkuminen piti saada taimattua oikein sekunnilleen.


Tällainen tekeminen vaatii tietysti kärsivällisyyttä. Kun sama puolen minuutin pätkä otetaan uudestaan ja uudestaan ihan vain siksi että joku myöhästyy valon vaihdosta puolitoista sekuntia koska ei saa seuraavassa kohtauksessa käyttämäänsä paitaa riittävän nopeasti ylleen, on aivan luonnollista että hermot alkavat prakata ja keskittyminen herpaantuu. Työryhmän moraali pysyi kuitenkin eilen hämmentävän hyvin koossa. Painoimme melkein kolme tuntia yhteen menoon pitämättä edes taukoja.

Mutta kuten joku eilen sanoikin: hyvä että tämä tehtiin nyt eikä joskus myöhemmin. Vanha teatterin totuus nimittäin on että jos vaihto menee pieleen, menee myös seuraava kohtaus täysin varmasti pilalle. Sekä katsojien että tekijöiden illuusio rikkoutuu arkiseen sähläämiseen. Esitys ei enää soljukaan eteenpäin kuin itsestään.


No, nyt soljuu, tai pitäisi ainakin teoriassa soljua. Tästä päivästä eteenpäin keskitymme pelkästään läpimenoihin. Mitä enemmän esitystä toistetaan, sitä varmemmin siitä tulee rutiini jonka tekeminen ei enää pelota vaan pelkästään jännittää.

Tämmöinen työmaa meillä on...

Vallitsevaan koronatilanteeseen ei ole tullut muutoksia tai ainakaan alueellisia rajoituksia ei ole kiristetty. Vaikuttaa siis siltä että esitys saadaan pidettyä alkuperäisen aikataulun mukaan. Nyt tarvittaisiin vaan lisää lippuvarauksia että saataisiin ensi-illan henkeä päälle. Jokaiseen esitykseemme on jo vähintään yksi varaus mutta enemmänkin voisi olla. Käykääpä ihmiset varaamassa lippunne ettei tässä turhaan puhista: https://www.sarkynyt.fi/varaa-liput


Työpäiväkirjan seuraava osa ilmestynee loppuviikosta.


Kohti tulta ja unta. Kohti Kauneutta.

Porissa 2.2.2021

Kaarlo Kankaanpää

45 views0 comments
bottom of page